DAN3 “Seestern”

HOME

Terug naar boven


DAN3 “Seestern

Lengte : 12.70 m
Breedte : – m
Holte : – m
Tonnage : 11.25 BRT / 13 GT
Type : (houten motor(garnalen)kotter
Reg. nr : DEU000340300
Motor : 92 PK Deutz bj. –
Casco & Afbouw : onbekend

Gebouwd in 1964 als DAN3 “Seestern” voor Fritz Lange Dangast;
In 2001 aangekocht door De Rousant BV voor de papieren en het casco werd doorverkocht om verbouwd te worden tot plezierjacht.
Jaap Richter is een botenman in hart en nieren, varend Nederland kent hem vooral van de populaire “Starcruisers”. Waar hij normaal gesproken zijn nautische kennis moet aanwenden voor zijn bedrijf, kon hij in 2004, toen hij eigenaar werd van de DAN3, vrijelijk gehoor geven aan wat zijn hart hem ingaf. ‘En dat was liefde op het eerste gezicht,’ vertelt hij. ‘De sporen van een ruig leven op zee lieten mij smelten,’ voegt hij eraan toe. ‘En dan het model, die vloeiende zeeg en de prompte stuurhut…’ Hij zwijgt en tuurt weemoedig door de beregende ramen naar de voorplecht. Zijn ogen twinkelen, maar zijn gezicht verraadt sporen van spijt. Hij heeft het schip pas verkocht. De nieuwe eigenaar is Henk Rademaker.
Wat heeft Henk bewogen het schip te kopen? Hij hoeft niet lang over het antwoord na te denken: ‘Eigenlijk hetzelfde verhaal,’ zegt hij beslist. ‘Mijn vrouw en ik houden niet van nieuwe dingen. Het doorleefde karakter van dit schip en het robuuste, eerlijke materiaal spraken ons erg aan,’ verklaart hij. Dat geldt ook voor je vrouw? Henk knikt beslist. ‘Ja, zij was het die mij op dit schip attent maakte en toen we kort daarna gingen kijken waren we allebei verkocht.’ Hij draait zich om en loopt naar het dashboard. Met een geroutineerd gebaar brengt hij de luchtgekoelde Deutz tot leven. Even later stuurt de kop in de wal, draait de kont naar open water en vaart weg;
2019 eigenaar Peter Swart.

foto`s: Henk Perdok (6-7-8-9-10-11); Henk Rademaker (13-14-15-16-17-18); Rienk Nadema WON3 (12); Sikke Wielstra (1-2-3-4-5).
bronnen: Henk Perdok/Henk Rademaker – aanpassingen/toevoegingen welkom

HOME

One comment

  1. Peter Swart schreef:

    Hallo, sinds heden ben ik de gelukkige eigenaar van de DAN3. En inderdaad wat is ze bijzonder! Hij is op het moment in slechte staat (wel varend en welvarend 😉 ) en ga hem samen met mijn vader restaureren. Na wat gegoochel kwam ik dit leuke stukje geschiedenis tegen van de “seestern” en het lijkt me erg leuk om de restauratie met jullie te delen. Ook zou ik jullie willen vragen of er nog meer (historische) informatie/foto’s zijn van dit scheepje.

    Groet,
    Peter Swart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kotterfoto Spambot check *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies ". Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan gaat u akkoord met deze instellingen.

Sluiten